tisdag 1 april 2014

Kebabgryta a la Alex

Igår var det dags för dagen D. Alex matdag. Han hade planerat, förberett och laddat inför den dagen ända sedan i fredags och det är väldigt lång tid för en sexåring. Han har kommit på maträtten själv, knåpat ihop receptet, planerat vad som behöver handlas och bjudit sina mostrar.
När en sexåring ska planera recept och meny är risken för överspårning stor. Jag stålsatte mig för att gå med på allehanda konstiga ingredienser så som ketchup, hallon, sylt och Ahlgrens bilar och förberedde mig på att ha en back-up middag redo när vi först kläckte idén om Alex matdag. Det hade inte behövts för han hade förvånansvärt bra koll på vad man gör en gryta med. Tydligen har alla timmar i köket lärt honom en hel den även fast han inte verkar så fokuserad just när man håller på.

Middagen bestod av Kebabgryta med ris och sallad. Efterrätten var jordgubbar doppade i choklad med en klick grädde till om man ville det.


Kebabgryta a la Alex

* Släng i en bit smör som ska smälta i grytan så att kebaben inte fastnar.
* När smöret slutar bubbla ska man hälla i en förpackning kebab/gyros från Lidl och mosa runt lite.
* Sen häller man i två hela förpackningar laktosfri grädde och en köttbuljongtärning.
* INGEN LÖK FÖR DET ÄR ÄCKLIGT!
* Krydda med några nypor salt, en stor gnutta cayennepeppar och lagom mycket svartpeppar.
* Rör om noga.
* Häll i soya, så mycket som du känner för och mjöl så att såsen inte bara rinner av riset.
* Låt sjuda ganska länge så att du hinner röra om och provsmaka hur mycket du vill.

Jag blev degraderad till kökshjälpreda och fick inte röra någonting utan lov. Han litade i alla fall på mig tillräckligt mycket för att låta mig göra salladen - under mycket noggranna restriktioner. Varenda bit skulle vara av perfekt storlek och jag fick absolut inte få för mig att ha i sallad i salladen, bara de gottigaste sakerna fick vara med. Jag skötte mig inte helt perfekt och fick knappt godkänt men det gick ju att äta i alla fall.


Maten blev faktiskt väldigt god (jag petade såklart ut kebabbitarna men pojken tyckte att det var okej), han skötte sig väldigt bra i köket och tyckte att det var väldigt roligt så det är definitivt någonting vi ska göra om. Jag tror att vi dessutom ska införa en gemensam matdag i veckan när det finns ordentligt med tid till att stöka runt i köket och laga och äta någon extra spännande mat tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar